De werkwijze van het verwerken van wol.

Om wol te kunnen verwerken maken we gebruik van verschillende machines. De eerste stap is om met de hand de wol zoveel mogelijk vrij te maken van alles wat er niet in hoort, zoals stro, hooi, gras, mos en ontlasting, maar ook te korte plukjes wol. Als dit klaar is, komen de volgende machines aan bod.

Tumbler, wolverwerking.

Tumbler

Alpacawol bevat vaak veel zand. Om dat eruit te krijgen maken we gebruik van een Tumbler. Door het ronddraaien, vallen zand en korte plukjes wol er uit. Schapenwol slaat deze stap over.

Wasmachine wolverwerking.

Wassysteem

Na de tumbler is de wol klaar om gewassen te worden. Dat gebeurt in ons wassysteem. De wol gaat door een aantal wasbakken en komt er dan schoon weer uit.

Picker, wolverwerking.

Picker

Als de wol droog is volgt de Picker. De wol wordt in deze machine helemaal uit elkaar getrokken tot losse wol.

Kaarder, Kaardmachine, wolverwerking.

Kaarder

De Kaarder kamt de wol, zodat alle haren in dezelfde richting komen te liggen. Het is mogelijk kaardvlies of lontwol te maken. Kaardvlies wordt gebruikt voor bijvoorbeeld vilten en om dekbedden mee te vullen. Lontwol wordt veel gebruikt door handspinners.

Wilt u uw wol laten verwerken met behulp van deze machines? Dat kan! Klik hier voor informatie om de wol aan te leveren.

Na de Kaarder volgen nog enkele machines om garen te kunnen maken. Momenteel kunnen we deze machines nog niet gebruiken en is het alleen mogelijk om wol tot lontwol of kaardvlies te verwerken.