Om wol te kunnen verwerken maken we gebruik van verschillende machines. De eerste stap is om met de hand de wol zoveel mogelijk vrij te maken van alles wat er niet in hoort, zoals stro, hooi, gras, mos en ontlasting, maar ook te korte plukjes wol. Als dit klaar is, komen de volgende machines aan bod.

Tumbler, wolverwerking.

Tumbler

Alpacawol bevat vaak veel zand. Om dat eruit te krijgen maken we gebruik van een Tumbler. Door het ronddraaien, vallen zand en korte plukjes wol er uit. Schapenwol slaat deze stap over.

Wasmachine wolverwerking.

Wassysteem

Na de tumbler is de wol klaar om gewassen te worden. Dat gebeurt in ons wassysteem. De wol gaat door een aantal wasbakken en komt er dan schoon weer uit. Wij gebruiken zeep die speciaal bedoeld is voor ruwe wol. Deze is biologisch afbreekbaar en zacht voor de wol. Hierdoor behoudt de wol zijn mooie, zachte eigenschappen en wordt niet stug.

Picker, wolverwerking.

Picker

Na het drogen volgt de Picker. Door het wassen is de wol weer wat in elkaar gaat zitten. En dat is lastig voor de Kaardmachine. Daarom gaat de wol eerst door de Picker. De wol wordt in deze machine helemaal uit elkaar getrokken tot losse wol.

Kaarder, Kaardmachine, wolverwerking.

Kaarder

De Kaarder kamt de wol, zodat alle haren in dezelfde richting komen te liggen. Het is mogelijk kaardvlies of lontwol te maken. Kaardvlies wordt gebruikt voor bijvoorbeeld vilten en om dekbedden mee te vullen. Lontwol wordt veel gebruikt door handspinners. En ook wijzelf moeten lontwol maken als we de wol verder willen verwerken tot garen.

De Pindrafter

Vanuit de Kaarder kan de lont onregelmatig zijn en daardoor zwakke plekken hebben. Voor handspinners is dit geen enkel probleem. Zij kunnen tijdens het spinnen steeds de invoer aanpassen met hun handen. Onze spinmachine kan dat niet. De Pindrafter verhelpt deze onregelmatigheden. We brengen meerdere lonten tegelijk in. De machine kamt de lonten en verdeeld zo de breekpunten en zwakke plekken. Ook worden dikkere stukken geëgaliseerd. Het resultaat is een sterke, egale lont. Klaar voor de spinmachine.

De Spinmachine

De sterke en egale lont wordt garen met behulp van de spinmachine. Deze machine kan aan de ene kant spinnen en aan de andere kant twijnen. Het is mogelijk om een 2, 3 of 4-draads getwijnd garen te krijgen. (alleen mogelijk met schapenwol)

De Streng-machine

Wanneer de spinmachine de draden getwijnd heeft tot een mooi 2, 3 of 4-draads garen, gaan de spoelen naar de Streng machine. Deze machine kan 8 spoelen tegelijk op streng overzetten. Als u bij ons van schapenwol garen wilt laten maken, ontvangt u het garen op streng. In de toekomst is het ook de bedoeling dat we een mooie bol kunnen maken.

Wilt u uw wol laten verwerken met behulp van deze machines? Dat kan! Klik hier voor informatie om de wol aan te leveren.